H

Gederne løbes

 
  Røde                              
Røde og Katinka, som er de førende geder i flokken ville ikke vente med at komme til gedebuk, sådan som jeg egentlig havde besluttet, så i september 2009 blev først Røde og derefter Katinka, så brunstige, at de smuttede ud af folden, da jeg kom for at fodre.
 
Det var helt tydeligt, at de begge havde planlagt denne ekskursion, for Røde stod klar ved ledet, og da jeg lukkede op, ventede hun ikke en gang på foderet, men stak af med det samme og løb over til bukkefolden. Det gik hurtigt op for mig, at jeg ikke kunne slæbe 80 kg ged tilbage i folden, så jeg overgav mig og lokkede hende ind i stalden, hvorefter jeg hentede den gedebuk, Magnus, der var udset til at blive far til Rødes kid. De fik en stor boks og vand og foder, og så gik de i gang med deres pligter.
 
 
  Katinka                          Prinsen
 
Katinka ventede 3 dage og så ville hun også til gedebuk. Det var lidt mere besværligt, hun ville nemlig ind i bukkefolden gennem hegnet, og det kunne ikke lade sig gøre. Hegnet er meget højt, og der er el-tråd på begge sider, fordi bukkene har prøvet at stikke af rigtigt mange gange, hvilket naboerne ikke er alt for glade for.
 
Jeg kunne overhovedet ikke overbevise Katinka om, at hun skulle en anden vej ind i bukkefolden, og jeg kunne slet ikke trække hende tilbage til de andre geder. Til sidst ringede jeg efter en genbo, der kom og hjalp mig. Han gik bag ved Katinka, og jeg gik foran med godt greb i træktovet. Det virkede, - hun kunne slet ikke lide ham, den fremmede mand, så hun gik villigt væk fra ham og efter mig, og på den måde blev hun ført ind til Prinsen, der skulle være far til hendes kid. 
 
Efter 3 - 4 dage var geder og bukke ikke spor interesserede i hinanden længere, så jeg gik ud fra, at de havde klaret paragrafferne og trak gederne tilbage til deres fold, og satte Magnus tilbage til bukkefolden.
 
Og så begyndte ventetiden. Geder går drægtige mellem 145 og 155 dage.
 
De sidste 4 geder, som skulle løbes, blev pænt i deres fold og fik besøg af Prinsen i slutningen af november, men han savnede sin gode ven Buster, en kastreret dværgbuk, så meget, at han allerede efter 5 dage hoppede ud af gedefolden og ville hjem til Buster.
Efter en uges tid satte jeg igen Prinsen over til gederne og han blev en hel uge denne gang. Men så ville han også hjem igen. Så jeg konkluderede, at gederne var løbet og drægtige.
Hjortsvang Økologisk Ged og Lam | CVR: 28134002 | Borgergade 28, Hjortsvang, 7160 Tørring - Danmark | Tlf.: 22 75 56 08